La mirada personal de Roberto Gomez Alabajos….AUTONOMIA EN LES FALLES

roberto

PUBLICIDAD COMPARSA MORA ALGEROF4PUBLICIDAD COMPARSA MORA ALGEROF2PRUEBA PUBLICIDAD TAICHI .PRUEBA PUBLICIDAD SEVILLANA .publi

publilibroleobaeck1paulinaspublilibroleobaeck2paulinas

Dos mesos despres del final de les Falles del 2017, comencem ya a posar en marcha un nou eixercici faller en les ganes i ilusio renovades. Una volta formades les noves Juntes Directives de cada comissio, sobre tot en lo que correspon a les Presidencies de cada una d’elles, aplega el moment d’anar coneixent a les seues maxims representants (FFMM i President Infantil). Tambe es el moment de triar a l’artiste faller i al seu esbos corresponent del monument que vorem plantat en la Semana Fallera del proxim any 2018.

Un esperat acontenyiment que se repetix any despres de any es la Preseleccio de Corts d’Honor i FFMM, tant en Valéncia capital, com en el restant de les poblacions o municipis, que vertebren nostra Comunitat Valenciana. Dites maximes representacions son l’image d’una ciutat o un poble, que forma part d’una organisacio fallera encarregada d’organisar a la seua volta els principals actes fallers.

La Junta Central Fallera es l’organisme que regula i coordina la festa de les falles tant en la ciutat de Valéncia en les comissions de cada falla, aixina com en les Juntes de Distrit. Tambe coordina les diferents Juntes Locals Falleres en les diverses poblacions a on se celebra esta festa.

Com tots els anys, dites Juntes Locals patixen canvis i se renoven en més o menys importancia segons siga el cas, be per un canvi natural propi en les falles o be per motius politics o canvis de governs municipals, ya que dits ents solen estar baix la tutela dels Ajuntaments corresponents. En estos casos el President Nat sol ser l’Alcalde i el seu Vicepresident el Regidor de Festes i Falles corresponent.

Puntualment sorgix el debat de la cominencia o no de deixar de ser un OAM (Organisme Autonom Municipal), o de passar a convertir-se en una Federacio de Falles, en independencia i en uns orguens de govern propis.

Yo personalment sempre he defes esta segona opcio, la de no dependre de l’administracio en materia organisativa i en lo que respecta a la reglamentacio interna, ya que per desgracia en lo economic es practicament impossible. Encara aixina, posar en marcha una Federacio es molt costos, ya que depen sobre tot de que totes les Falles s´unixquen i que tambe els fallers de cada comissio s’impliquen més en este proyecte.

Esta implicacio comporta decidir que i com se vol fer i organisar la festa fallera, aportar gent a dita Federacio implicada en este proyecte i tambe en cert nivell de coneiximents fallers. Si se desija funcionar com se fa en algunes de les poblacions, com per eixemple Borriana, Sagunt o Gandia, aço supondria ser els encarregats de posar unes normes en les falles a través d’un Reglament Faller aprovat per totes les Falles, sense que se trapassege o s’immiscuixca el propi Ajuntament, tal com ocorre en alguns casos (per eixemple en la ciutat a on residixc, Torrent), sense cap interes partidiste. Tambe una ventaja seria la de poder conseguir millors preus a l’hora de contractar servicis (polvora, flor, etc), funcionant com una Cooperativa.

Tambe seria la propia Federacio l’encarregada de triar el sistema dels jurats de tot tipo de Concursos, aixina com d’Eleccions de FFMM, etc. D’esta forma el sistema es més democratic i l’Ajuntament a través d’una Junta Local “Corporativa”, s’encomanaria d’acompanyar a les FFMM i les seues Corts d’Honor en els actes més representatius, aixina com en representacio en l’exterior en atres municipis.

Es dir, l’Ajuntament subvenciona a través dels seus presuposts la festa de les Falles, com un Be d’Interes Cultural Immaterial generat per la propia cultura que genera esta festa i deixa al mateix temps que siguen els propis fallers els que decidixquen “com” volen que siga la festa, declarada recentment com Patrimoni de l’Humanitat.

Encara aixina les Falles, siguen OAM o Federacio, sempre mantindran la seua essencia caracteristica, rodejada de polemiques, decisions, alegries i penes. Els alts carrecs fallers sempre dependran de les decisions dels Presidents, de les seues propies Assamblees i com no, de les Falles en general.

I es que com yo sempre dic, en este mon està casi tot inventat i es qüestio de “sota, cavall i rei” i el mon de les falles tampoc se lliura d’aço. Tan soles es qüestio de fer les coses be i en total naturalitat i sempre mirant pel be colectiu faller.

Anuncios

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s