La mirada personal de LLuis Mesa i Reig….25 LÍNIES I UN PAPER…LA NECESSITAT D’UNA RESPECTUOSA CRÍTICA FALLERA

 

lluis

 

 

publi3sientevalenciapublifotogutierrez3publicosascucas34publilina2pacotellezpublicidad3publipublihornocuenca

 

La festa fallera no s’entendria sense l’existència de l’esperit crític. La falla, per damunt del seu extraordinari valor estètic, és pura sàtira. Així que no sols és saludable sinó necessari que la provocació dels cadafals provoque les valoracions més plurals i diferents per part del públic. En este 2017, sens dubte, les opinions crítiques al voltant de les falles municipals han sigut notícia. Així que, passades les festes, és un bon moment per a reflexionar de la crítica i de la manera de plantejar-la.

En primer lloc el més important a tindre en compte és que la definició de les falles municipals està per fer. Cal definir si és vol que siguen unes grans falles turístiques, un espai artístic públic on passen les propostes que difícilment tindrien lloc en les falles especials o simplement un element neutre. La realitat, per tant, és que com no se sap des de fa molts anys el que es vol, la interpretació del que s’hi plante sempre generarà polèmica. En segon lloc el que cal tindre en compte és que la crítica, en les falles i en qualsevol aspecte de la vida, ha d’estar respectuosa. Les propostes artístiques més avançades generen polèmica i no són sempre compreses. No hi ha cap avantguarda que siga reconeguda de manera global en el seu temps. Però en este cas sembla que en molts casos l’atac indiscriminat, poc constructiu i a voltes insultant ho ha superat tot. Resulta trist que una ciutat tan oberta i tolerant com és València haja estat dominada en part per un esperit intolerant. L’art està fet per a agradar en alguns moments i per a provocar emocions favorables o no en la totalitat dels caos.

En definitiva, passades estes festes falleres, res millor que reflexionar de manera  més tranquil·la. Cal no oblidar l’esperit crític però no faltar a l’educació més elemental. Hi ha hagut anys en els quals les falles municipals han passat sense pena ni glòria. Una trista realitat perquè l’art ha de provocar. Així que s’ha d’aprofitar el 2017 per a repensar el model del cadafal i per a no oblidar que sempre la tolerància i el respecte ha de conviure al costat de la crítica.

 

LLUÍS MARIA MESA I REIG
Cronista Oficial d’Estivella
(Camp de Morvedre)

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s