La mirada personal de Roberto Gomez Alabajos….L’ESSÈNCIA DE LES FALLES

roberto
.

publicosascucas5

publilina2

publi

 

Despuix de 45 anys vivint les festes de les Falles des de molt menut i actualment veent les celebracions d’Aniversaris, tant de la primera Falla on em vaig criar i on va despertar el meu amor per estes festes, com en la comissió de la que actualment forme part, em vénen molts recorts de cóm se celebraven antigament i com se celebren en l’actualitat. La principal diferència que veig sobretot és pel que fa a la relació d’una comissió en la seua barriada i l’integració dels veïns en les festes Josefines, cridades Falles i que recentment han segut declarades Patrimoni de l´Humanitat.

La veritat és que tenim que tindre en conte que precisament l’orige de les falles sorgix a raïl dels barris, que plantaven els seus monuments en carraques velles que no servien i més tart dits monuments els construïen els artistes fallers. Tot açò per supost en la sàtira i crítica local o de barri i tot això servia com a nexe d’unió en el veïnat.

Recorde en l’época dels 70 i principis dels 80 que una de les fonts d’ingrés de la comissió era el cobro d’una quota mensual a la Barriada. Era una aportació voluntària i recorde que eixa aportació anava des de les 50 a les 100 pessetes. En el pas del temps i que ningú es va voler fer càrrec de responsabilisar-se d’este cobro, finalment va desaparéixer.

Una atra font d’ingressos i que encara hui en dia es realisa és l´ARREPLEGÀ, entre el veïnat i sobretot els comerços de la barriada. Fent una comparació de l’época i la cantitat recaptada, antigament era més important, per la colaboració i a la volença de la gent en la comissió fallera, sobretot sent gent del poble més identificada en la Falla. Eixa essència s’ha perdut, sobretot en l’immigració de gent d’atres autonomies o atres paisos, que no entenen el significat de la festa fallera igual que un valencià. Hui en dia es recapten uns pocs euros “simbòlics”, que si ademés es dona el cas que en este acte participa un “tabal” i “dolçaina”, es queda en pràcticament res. Hui en dia es convertix més en una excusa per a que els més menuts de la comissió participen una miqueta més en la festa que en l’interés econòmic.

Hi ha un fet que en l’actualitat sí que ha millorat en l’integració dels veïns en la festa de cada comissió, sobretot per les nits en les Verbenes o Discomóvil respecte a époques passades. Antigament les festes nocturnes es feyen en locals tancats o en el propi Casal faller i només era permesa l’entrada a la gent de la comissió i en molts casos no es permetia l’entrada als més menuts que formaven la comissió infantil. En els casos que sí es permetia l’entrada a persones externes a dita comissió, era previ pagament d’una entrada o per invitació llimitada per un faller o fallera.

Hui en dia la gran majoria de festes nocturnes es realisen en l’exterior en unes carpes i l’entrada al recint sol ser gratuïta per a qualsevol persona. Açò sense cap dubte ajuda a que la gent conega millor l’ambient d’una comissió fallera i tal volta produïxca que s’anime a apuntar-se a eixa falla.

En el pas del temps i de l’evolució de la festa, tal volta no s’ha perdut eixa essència que hi havia entre la barriada i la comissió totalment, sino que ha evolucionat d’una atra forma. Tant, que fins i tot en la festa fallera s’ha anat integrant també gent no naixcuda en Valéncia, pero que en l’ambient tan especial que envolta a la nostra festa l’ha fetillat.

No obstant, l’esperit i l’essència de les Falles seguix sent el mateix, oblidar-se del tristor de l’hivern i mirar la vida des d’un punt de vista més alegre…

Anuncios

Responder

Por favor, inicia sesión con uno de estos métodos para publicar tu comentario:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s